Norsk håndverksinstitutt og vern av immateriell kulturarv
Norsk håndverksinstitutt har en viktig rolle i oppfølgingen av UNESCOs konvensjon om vern av den immaterielle kulturarven og er særlig opptatt av å fremme et helhetlig perspektiv på immateriell kulturarv.
Seterkultur og bunadsfest i Paraguay
UNESCOs 19. komitemøte for immateriell kulturarv var i desember 2024 lagt til Paraguay, med nær 1000 deltagere til stede. På møtet deltok både representanter fra statspartene som har ratifisert 2003- konvensjonen og de av UNESCO akkrediterte NGOene. Norsk håndverksinstitutt har vært akkreditert som rådgivende organisasjon til UNESCO siden 2009, og var valgt inn i UNESCOs Evaluation Body 2016−2019.
Mangfoldige slåttetradisjoner
Det er rike og varierte slåttetradisjoner i Norge og en lang tradisjon med ljåsmiing og laging av ljåorv. Kunnskapen om disse tradisjonene er imidlertid truet og det er behov for å formidle og videreføre kunnskapen.
Levende kulturarv i Salten
26. og 27. august 2024 var det møte i Forum for levende kulturarv (tidligere Nettverk for immateriell kulturarv), der Norsk håndverksinstitutt sitter i arbeidsgruppa. Årets samling fant sted i Bodø, med organisasjoner fra hele landet, samt Nordlandsmuseet, Kulturdirektoratet og Arkiv i Nordland.
Håndverksinstituttet på UNESCOs 18. komitemøte
Norsk håndverksinstitutt har siden 2009 vært akkreditert som rådgivende organisasjon av UNESCO, og vi har derfor, sammen med organisasjoner, statsparter og eksperter fra hele verden, deltatt på UNESCOs 18. komitemøte for konvensjonen om vern av den immaterielle kulturarven, i Botswana.
Seminar om fortelling og levende kulturarv
Velkommen til seminar om fortellerkunst og levende kulturarv på Maihaugen den 26. mai 2023.
Opplev et mangfold av historier og fortellere.
Arrangeres i samarbeid med Norsk Litteraturfestival.
Håndverksinstituttet på UNESCOs 17.komitemøte for immateriell kulturarv
Norsk håndverksinstitutt deltok på UNESCOs 17.komitemøte for konvensjonen om vern av den immaterielle kulturarven i Rabat, Marokko. Det ble ikke skrevet inn elementer fra Norge denne gang, men spennende eksempler på innskripsjoner fra andre steder var tradisjonen rundt den broderte skjorten i Moldova og Romania og tradisjonen rundt baguetten i Frankrike.
Call for articles – Safeguarding Practices in Intangible Heritage
The main purpose of the website www.safeguardingpractices.com is to present experiences in safeguarding intangible, or living, cultural heritage in the Nordic and Baltic region.
Artikler om vern av instrumentmakertradisjoner søkes
De av UNESCO akkrediterte NGOenes internasjonale tidsskrift #HeritageAlive, jobber med en ny publikasjon, i samarbeid med ICHCAP, UNESCO Kategori 2 senter for immateriell kulturarv for Asia og Pacific.
Levende kulturarv i Norden styrket
For første gang samlet en stor bredde av nordiske aktører seg for å diskutere vernetenkning, samarbeidsprosjekter og deling av gode verneeksempler. Tettere samarbeid med de baltiske landene og årlige kulturarvtreff var to konkrete resultat av konferansen Living heritage in the Nordic countries.
Wiki-fortegnelse i Finland skyter fart
Det finske Museiverket har vært dyktige i sitt arbeid med å sette 2003-konvensjonen ut i livet. I begynnelsen av 2006 ble Wiki-fortegnelsen over levende kulturarv lansert. To år senere inneholder den over 200 uttrykk for immateriell kulturarv.
Nordic Safeguarding Practices
Ny nordisk nettside for deling av gode eksempler og mønsterpraksiser innen levende kulturarv.
UNESCOS mellomstatlige møte 2016
Norsk håndverksinstitutt er på plass i Addis Abbeba, på UNESCOS mellomstatlige møte 2016.
Håndverksinstituttet i India
Landsbyen Kushmandi i Vest-Bengal, India er en typisk håndverksbygd, slik for eksempel Viksdal og Budal var det i Norge tidligere. I hele bygda skjæres det i tre, og det selges produkter fra denne landsbyen i hele India.
Seminaret "Fortegnelser og lister – hva er vitsen?"
En skal holde tunga rett i munnen når UNESCOs system av lister og fortegnelser står på dagsorden. UNESCOs konvensjon om immateriell kulturarv er kompleks og inneholder snubletråder.